Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Feta apor ska hjälpa människor

Publicerad: 25 februari 2011, 13:31

De blir feta på samma sätt som människor, men de ljuger inte om hur mycket de äter. Nu blir det allt vanligare att forskare låter apor leva soffpotatisliv för att kunna forska om mänsklig fetma.


Antalet överviktiga vuxna i världen ökar nu så snabbt att många talar om en fetmaepidemi.

Ändrade matvanor och en allt mer spridd stillasittande livsstil anses av många ligga bakom, och nu rapporterar New York Times om forskare som sprider det mänskliga soffpotatislivet till apor i syfte att hjälpa överviktiga människor.

Överviktiga apor anses bra för forskning kring mänsklig fetma av flera orsaker.

Förutom att de rent fysiologiskt är mer lika människor än vad försöksråttor är, så liknar många apor också människor i fråga om matvanor genom att de äter av andra orsaker än hunger, till exempel för att de är uttråkade.

Men det finns en avgörande skillnad.

– Icke mänskliga primater ljuger inte för dig. Vi vet exakt hur mycket de äter, säger Dr Kevin L. Grove som har hand om de överviktiga aporna vid Oregon National Primate Research Center, till New York Times.

Han rapporterar om en ökad efterfrågan på överviktiga apor

Tidningen berättar också om flera projekt där överviktiga apor använts, även om effekterna var mycket oväntade.

Ett preparat som minskade aptiten hos gnagare fick en grupp babianer att tredubbla sitt matintag och som en följd undersöks nu om preparatet kan användas för viktökning hos till exempel cancerpatienter.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev