Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Feta gravida behöver mer vård

Publicerad: 3 April 2008, 11:16

Kvinnor med fetma och övervikt behöver mer sjukvård under graviditeten, och de stannar längre på sjukhus vid förlossningen än normalviktiga.


Fetma under graviditeten blir allt vanligare, och ökar risken för komplikationer. Nu har amerikanska forskare undersökt hur mycket mer vård gravida med fetma behöver, jämfört med andra gravida.

De identifierade 13 442 kvinnor över 18 år som blev gravida och födde barn under åren 2000 till 2004. Forskarna kopplade sedan kvinnornas kroppsmasseindex, BMI, före eller tidigt i graviditeten till hur mycket sjukvård de behövde.

Efter att ha justerat resultaten för bland annat ålder och utbildningsnivå, visade det sig att de som var överviktiga eller feta behövde vårdas längre på sjukhus i samband med förlossning. De som definierades som feta, med BMI 30,0 till 34,9, vårdades i genomsnitt 4,0 dagar på sjukhus jämfört med 3,6 för de normalviktiga. De med BMI 35.0 till 39,9 behövde i genomsnitt stanna 4,1 dagar på sjukhus och för dem med extrem fetma, ett BMI på minst 40 var vårdtiden i genomsnitt 4,4 dagar. Framför allt berodde den ökade vårdtiden på att kvinnorna fött med kejsarsnitt.

De med fetma eller övervikt genomgick också fler fosterdiagnostiska tester och ultraljudsundersökning. De använde också med mediciner, ringde oftare till en kvinnoklinik och träffade läkare oftare under graviditeten.

Forskarna bakom studien är knutna till Centers for Disease Controle and Prevention i Atlanta, USA.

New England Journal of Medicine 2008; 358:1444-1453

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev