Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fetma ökar hjärtrisk hos familjer med hjärtsjukdom

Publicerad: 19 april 2005, 08:24

Personer med ärftlig risk för hjärtsjukdom har extra stor anledning att försöka hålla vikten, konstaterar forskare vid Johns Hopkins University School of Medicine. Syskon i familjer med hjärtsjukdom har 60 procent högre risk att drabbas av en tidig hjärtinfarkt om de är feta.


Studien, som publiceras on line på tidskriften Circulations sajt i dag den 19 april, har under nio år följt 827 syskon som ännu inte fyllt 60 år. Deltagarna var friska när studien startade, utan tecken på hjärtsjukdom, men med minst en riskfaktor. Gemensamt var också att de alla hade minst ett syskon med kranskärlssjukdom som hade krävt sjukhusvård.

Hälften av deltagarna var kvinnor och var femte var svart amerikan. De fick genomgå olika slags tester både i början och slutet av studien, för att följa hur olika riskfaktorer har utvecklats under åren.

Resultaten visar att 13,3 procent av syskonen drabbades av en allvarlig hjärthändelse under nioårsperioden. Bland de syskon som led av övervikt eller fetma var andelen 15,3 respektive 16 procent, dubbelt så hög som syskonen med normal vikt.

Enligt forskarnas beräkningar ökade risken att drabbas av en hjärthändelse före 60 års ålder med 4 procent för varje extra enhet på BMI-skalan.

Störst riskökning hade de syskon som var feta och dessutom hade flera riskfaktorer i övrigt.

Forskarna konstaterar att deras studie visar att övervikt och fetma har en betydligt större påverkan än man tidiare kunnat tro på risken att drabbas av tidig hjärtsjukdom i familjer med ärflig hjärtrisk. Men varför det är så återstår att utreda med biologiska och genetiska studier.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev