Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fetma sänker medellivslängden i USA

Publicerad: 17 mars 2005, 08:34

Redan i dag minskar fetman i USA medellivslängden med minst fyra till nio månader. Men snart handlar det om flera år. Barnen och minoriteterna är de grupper som kommer att drabbas värst, enligt forskare vid Children´s Hospital Boston i USA.


Flera forskare har tagit för givet att den ökning av medellivslängden som USA upplevt allt sedan industrialiseringen, kommer att fortsätta i många år till.   Men den trenden har redan brutits. På grund av den allt mer ökande fetman, är den förväntade medellivslängden redan i dag fyra till nio månader kortare.

Och värre kommer det att bli, konstaterar epidemiologen David Ludwig i det senaste numret av New England Journal of Medicine.  Enligt David Ludwig och hans kollegor vid Children´s Hospital Boston, i Boston, USA, kommer medellivslängden de närmaste åren att minska med mellan två och fem år, om utvecklingen fortsätter som den gjort hittills. Barn och minoriteter är de grupper som kommer att drabbas värst.

David Ludwig och hans kollegor baserar artikeln på uppgifter från National Health and Nutrition Examination Survey, en stor undersökning om förekomsten av fetma i USA.

Enligt forskarna pekar allt på att förekomsten av fetma även fortsättningsvis kommer att öka och att yngre människor, framför allt barn, kommer att drabbas i allt högre utsträckning.

De långsiktiga konsekvenserna av denna fetmaepidemi bland barn har vi ännu inte sett, konstaterar David Ludwig, som jämför den allt värre barnfetman med en "tsunami", en jättevåg som ännu inte nått land. Om utvecklingen fortsätter, kan vi räkna med att både hjärtinfarkt och njursvikt blir vanliga redan i det tidiga vuxenlivet.

I dag lider två tredjedelar av den vuxna amerikanska befolkningen av fetma eller övervikt och andelen ökar för varje dag. Läkemedel eller andra behandlingar har inte lyckats bryta trenden, konstaterar forskarna.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev