lördag27 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fetmakirurgi förhindrar hjärtinfarkter

Publicerad: 3 januari 2012, 21:01

En ny studie visar att risken för hjärtinfarkt och slaganfall minskar kraftigt för dem som opererats mot fetma.


Runt 10 000 personer opererades förra året mot fetma i Sverige. Enligt studien sjönk risken för hjärtinfarkt och slaganfall med 30 procent hos dem jämfört med dem som inte opererats.

Rapporten publiceras i tidskriften Jama. Lars Sjöström, professor vid Sahlgrenska akademin och forskningsledare för studien Swedish obese subjects, SOS, säger att risken för hjärt- och kärlsjukdom minskas ungefär lika mycket hos dem med kraftig som med måttlig fetma.

– De personer som drar störst nytta av ett kirurgiskt ingrepp är de som har högt insulin före operationer, säger han i ett pressmeddelande.

Han anser att resultaten visar att fetmakirurgi bör prioriteras starkare och att de som får genomgå ingreppen ska väljas ut genom andra metoder.

– För närvarande är graden av övervikt den viktigaste faktorn för om patienter ska komma i åtnjutande av fetmakirurgi. Om målsättningen ska vara att välja ut de patienter som har störst nytta av fetmakirurgi  bör patienter istället väljas som har vissa metaboliska störningar som till exempel högt insulin eller högt blodsocker, säger Lars Sjöström i pressmeddelandet.

Läs artikel som pdf:

Bariatric surgery and long-term cardiovascular events

DANIEL PERSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev