Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fetmaoperationer åt upp köpeng

Publicerad: 14 februari 2011, 09:52

Fetmaoperationer åt upp köpeng

Foto: Kostnaden för fetmaoperationer åt upp vinsten för en satsning på kortade köer. Foto: Photos.com

Blekinge storsatsade för att korta väntetider och få del av kömiljarden. Men fetmaoperationer på privatkliniker gjorde att satsningen kostade mer än vad landstinget fick in.


I början av förra året startade Landstinget Blekinge en stor satsning för att minska väntetiderna i vården och därmed få del av regeringens kömiljard, rapporterar Blekinge Läns Tidning, BLT.

För att kapa köerna hölls mottagningar öppet på kvällstid och personal kom in på helgerna för att genomföra operationer.

Köerna kortades och landstinget fick 12,4 miljoner ur kömiljarden. Men tillskottet till trots blev satsningen en minuspost i landstingets ekonomi, prislappen slutade på nästan 25 miljoner.

Enligt BLT var den största posten vården för patienter som skickades utomläns för vård. 13, 2 miljoner kronor kostade dessa. Den största delen av de pengarna gick till gastric bypassoperationer på privata kliniker i Skåne.

– Man måste se detta ur ett längre perspektiv. För vår befolkning var detta bra och jag tycker det är rätt satsade pengar, säger Gunilla Skoog, utvecklingschef på Landstinget Blekinge, till tidningen.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev