Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fett från kött före klimakteriet ökade risk för bröstcancer

Publicerad: 16 juli 2003, 08:56

Kvinnor som före klimakteriet äter mycket animaliskt fett, framför allt från rött kött och mejeriprodukter, har ökad risk att utveckla bröstcancer än kvinnor med lågt fettintag och kvinnor som i huvudsak äter vegetabiliskt fett.


Tidigare har fall-kontrollstudier pekat på att det kan finnas ett samband mellan högt fettintag och risken för bröstcancer, men framåtsyftande, prospektiva, studier har inte kunnat bekräfta detta. En anledning kan vara att dessa studier i stor utsträckning gjorts på kvinnor som genomgått klimakteriet.  Forskare från bland annat Channing Laboratory, Boston, USA, analyserade data ur den omfattande Nurses' Health Study II. 90 655 kvinnor i åldern 26-46 år och som inte kommit i klimakteriet ingick i studien som omfattade 1991-1999. Fettintaget undersöktes 1991 och 1995.  Under perioden utvecklade 714 kvinnor invasiv bröstcancer. När man jämförde den femtedel som hade det lägsta totala fettintaget med den femtedel med det högsta fanns en trend mot ökad cancerrisk med 25 procent. Dock var denna skillnad endast på gränsen att bli statistiskt säkerställd (p=0,06, för att samband ska nå signifikans ska p-värdet vara under 0,05).  Riskökningen var säkerställd när man jämförde intag av animaliskt fett med vegetabiliskt (p=0,002). Av de olika grupper som ingår i animaliskt fett gav fett från rött kött och mejeriprodukter en ökad bröstcancerrisk.

Sten Erik Jensen

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev