torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fett gör protein kopplat till strokerisk

Publicerad: 19 september 2005, 08:08

Fettceller producerar CRP, ett protein som kopplats till ökad risk för hjärtinfarkt och stroke, rapporterar amerikanska forskare.


Överviktiga personer har ofta högre nivåer än andra av C-reaktivt protein, CRP, som kopplas till bland annat inflammation och en förhöjd risk att drabbas av stroke och hjärtinfarkt.

I Journal of the American College of Cardiology presenterar nu forskare vid University of Texas Health Science Center of Cardiology i Houston, USA, sina rön om att fettceller bildar just CRP. Forskarna pekar därmed på ett sätt för kroppsfett att bidra till den inflammatoriska process som ligger bakom hjärt-kärlsjukdomar.

I studien undersökte forskarna vad som hände när odlade fettceller från människa stimulerades på olika sätt. Det visade sig att cellerna producerade cytokiner som ledde till inflammation och att processen ökade produktionen av CRP. Även resistin, ett hormon med koppling till diabetes och insulinresistans, höjde CRP-nivåerna.

Ett annat fynd i studien var att de odlade fettcellerna påverkades av bland annat acetylsalicylsyra och kolesterolsänkande statiner. När dessa läkemedel tillsattes cellodlingarna minskade fettcellernas produktion av CRP.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev