Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fettceller nybildas i kroppen

Publicerad: 4 maj 2008, 17:00

Fettceller nybildas och bryts konstant ned hos vuxna människor – tvärtemot vad man tidigare har trott. Det visar ett forskarlag lett av forskare vid Karolinska institutet i en artikel i tidskriften Nature.


Den nya studien går på tvärs med den tidigare uppfattningen att fettvävnaden hos vuxna bara expanderar genom att de befintliga fettcellerna ökar sitt fettinnehåll och sin storlek.

Enligt forskargruppen som leds av Kirsty Spalding, Jonas Frisén och Peter Arner vid Karolinska institutet, nybildas i stället hela 10 procent av fettcellerna varje år. Den kraftiga och ständiga nybildningen sker vid alla åldrar och oberoende av om personen i fråga är smal, överviktig eller fet. Antalet fettceller är konstant, eftersom nybildning och nedbrytning balanserar varandra.

Däremot är omsättningshastigheten dubbelt så hög hos feta som hos smala, och detta påverkas inte om feta personer bantar kraftigt så att de blir normalviktiga.

– Resultaten kan åtminstone delvis förklara varför det är så svårt att hålla nere vikten efter bantning. De nybildade fettcellerna behöver snabbt fyllas på med fett, därmed ökar risken för att man går upp i vikt igen, säger Peter Arner i ett pressmeddelande.

Forskarna har utvecklat helt nya metoder för att komma fram till sina resultat. De har mätt hur mycket av atmosfärens radioaktivitet som tas upp i fettcellernas DNA och kunde därmed bestämma fettcellernas ålder.

Gruppen hoppas att deras rön ska leda till att nya behandlingsmetoder mot fetma, som riktar sig mot regleringen av hur nya fettceller bildas.    Nature online

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev