Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fettsnålt och grönt minskar inte risk för hjärtsjukdom och cancer

Publicerad: 8 februari 2006, 07:42

Att äta mindre fett verkar inte minska risken för hjärtsjukdom eller koloncancer. Däremot kan det påverka risken att insjukna i bröstcancer, visar flera amerikanska studier som publiceras i tidskriften Jama i dag, onsdag.


Mycket sallad och lite fett skyddade inte mot sjukdom, enligt en studie. Bild: Zeta Forskningsstudierna ingår i den jättelika Womens Health Initiative study, en 15-årig studie som totalt omfattar 161 000 kvinnor i hela USA.

En del av denna studie har fokuserat på fettets betydelse för att eventuellt kunna minska hjärt-kärlsjukdomar och cancer.

I en studie utförd vid Fred Hutchinson Cancer Research Center i Seattle koncenterade man sig på lågfettdietens eventuella betydelse för bröstcancer. Drygt 48 000 kvinnor mellan 50 och 79 år deltog i studien. 40 procent blev slumpmässigt utsedda att följa en diet med lite fett, medan de övriga behöll sina vanliga matvanor. Kvinnorna följdes under åtta år.

I lågfettsgruppen skulle kvinnorna försöka att inte få mer än en femtedel av sina dagliga kalorier från fett och äta fem portioner frukt eller grönt om dagen och åtminstone sex portioner spannmål, som havregryn, om dagen.

Efter ett år åt kvinnorna i dietgruppen elva procent mindre fett än kvinnorna i kontrollgruppen och dessa nivåer behölls under studien.

Resultaten visar dock att kvinnorna inte fick någon signifikant minskad risk för vare sig bröstcancer, koloncancer eller hjärt-kärlsjukdom. Dock såg forskarna en 9 procents minskad risk för bröstcancer, men den skillnaden var inte statistiskt signifikant. Däremot sågs att kvinnorna i lågfettsgruppen hade en signifikant minskad produktion av estradiol, ett hormon som ökar risken för bröstcancer.

Dieten med lågt fettintag och mycket kolhydrater innebar å andra sidan inte heller någon ökad risk för fetma, metabolt syndrom eller diabetes.

Enligt en forskare vid Stanford University i San Fransisco, Marcia Stefanick, som arbetade med studien vid Hutchinson Center, finns det stöd i studien för att kvinnor som minskade sitt intag av mättade fetter och transfetter förbättrade sin hälsa. Transfetter förekommer till exempel i vissa kakor och bröd.

I en annan delstudie, vid Wake Forest University Baptist Medical Center i North Carolina, fick en grupp kvinnor minska sitt fettintag medan en annan bibehöll sitt normala fettintag. Efter studiens första år fick "lågfettsgruppen" omkring 24 procent av sina kalorier i maten från fett, medan normalgruppens fettintag var 37 procent. De som åt lite fett ökade också sitt intag av grönsaker och frukt.

Forskarna hittade ingen skillnad i risk för bröstcancer, koloncancer, hjärtsjukdom eller stroke mellan de två grupperna.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News