Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag16.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Fettsyror i hälsokosttillskott ökade riskfaktor för diabetes

Publicerad: 25 november 2002, 11:13

Kosttillskott med konjugerad linolsyra fungerar inte som bantningspreparat. I stället visar en ny avhandling att en av fettsyrorna i kosttillskottet ökar vissa riskfaktorer för diabetes hos män med det metabola syndromet.


Konjugerad linolsyra, CLA, är en grupp omättade fettsyror som finns i exempelvis mejeriprodukter. På senare år har studier visat att konjugerad linolsyra kan minska kroppsfettet dramatiskt hos djur. Andra studier har pekat på att kolesterolhalterna och fettinlagringen i blodkärl minskar hos djur.  Fettsyrorna har också givit goda effekter på råttor som utvecklar diabetes. Bland annat ökade deras känslighet för insulin. Det ökade förhoppningarna om att CLA skulle kunna fungera som ett nytt läkemedel mot diabetes typ 2 och det metabola syndromet, det vill säga bukfetma, nedsatt insulinkänslighet, högt blodtryck och blodfettrubbningar.  När Ulf Risérus, som nu presenterar sin avhandling, och hans kollegor vid enheten för klinisk nutritionsforskning vid Uppsala universitet började utforska de konjugerade linolsyrorna såg de också positiva effekter på människor. I en mindre studie fick överviktiga män en minskning av bukfettet.  - Det lät ju väldigt bra och studien publicerades i International Journal of Obesity, och fick ett stort genomslag, säger Ulf Risérus.  Insulinkänslighet blev sämre  Men förhoppningarna om ett nytt läkemedel som både minskar bukfettet och andra symtom på det metabola syndromet har kommit på skam i Uppsalaforskarnas senaste studier.  I undersökningen ingick 60 medelålders män med det metabola syndromet. En grupp på 20 män fick en blandning av olika isomerer av CLA som finns i kosttillskott som säljs i hälsokostbutiker och 20 män fick kapslar med bara den isomer av CLA, t10c12, som visat sig ge goda effekter hos diabetesråttorna. Resten fick en placeboblandning med olivolja.  I tre månader behandlades männen. Resultatet blev endast en tendens till minskat bukfett i båda de grupper som fick CLA, men detta kunde inte säkerställas statistiskt.  - Förvånande nog, och tvärtemot vår hypotes, försämrade t10c12 insulinkän sligheten med 20 procent. Och då är detta män som redan hade en insulinresistens, säger Ulf Risérus.  Fasteblodsockret, det vill säga den blodsockernivå man har på morgonen innan man ätit, ökade också och det skyddade kolesterolet HDL minskade signifikant i båda grupperna som fick CLA.  - I princip kan man säga att t10c12 förvärrar det metabola syndromet. Fettsyran verkar inte ha någon positiv effekt alls, utan ska snarast undvikas, anser Ulf Risérus.  Resultaten är nedslående för den stora patientgruppen med det metabola syndromet, anser Bo Angelin, professor och chef för centrum för metabolism och endokrinologi vid Karolinska institutet i Huddinge.  - Det här visar att det aldrig går att förutspå effekten på målgruppen innan man verkligen testat ett preparat just på den gruppen, säger han.  Tecken på inflammation ökade  Uppsalaforskarna gick vidare och tittade på en markör för inflammation, CRP, i blodet hos studiedeltagarna. Efter behandling med t10c12 mer än fördubblades halterna.  Ännu mer dramatisk var effekten på markörer för oxidativ stress, som brukar ses vid exempelvis diabetes och förhöjda kolesterolhalter. Dessa ämnen ökade med nästan 600 procent i urinen efter behandlingen.  - Det är unikt stora ökningar, men vi är fortfarande inte säkra på vad det betyder, säger Ulf Risérus.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev