Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

FGL: Dyrare om apoteken får förhandla

Publicerad: 4 oktober 2013, 13:52

Om apoteken fick förhandla själva med leverantörerna skulle det kosta samhället mer, anser Kenneth Nyblom på FGL.


Generikatillverkare turas om att utses till leverantörer av periodens vara, enligt en rapport som Sveriges apoteksförening beställt och som uppmärksammades i går, torsdag.

Kenneth Nyblom, vd för Föreningen för generiska läkemedel, FGL, avvisar i en kommentar till rapporten antydningarna om att generikaleverantörerna skulle ha olagliga samarbeten.

”Alla priser är offentliga och det går att lära sig hur konkurrenten agerar utifrån tidigare priser och agerande. Det är ju helt normalt och en logisk följd av konkurrensen”, skriver han.

Enligt Kenneth Nyblom är rapporten ”en i raden av attacker” från Sveriges apoteksförening på den svenska generikamodellen.

FGL anser dock att den nuvarande modellen fungerar mycket bra. Ett system där apoteken själva får välja leverantörer skulle leda till ökade kostnader för samhället, enligt föreningen.

”Jag förstår att de är sugna på ett system där apoteken alltid får sälja till maxpris. Det vore ju en strålande affär för apotekens vinster. Men dyrt för patienter och skattebetalare!” skriver Kenneth Nyblom i kommentaren.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News