Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

FGL föreslår ny prismodell

Publicerad: 11 oktober 2013, 14:54

Apoteken ska välja det billigaste alternativet även när det gäller läkemedel utanför förmånen, tycker Föreningen för generiska läkemedel, FGL.


I en debattartikel i Svenska Dagbladet i dag kräver tre läkare att apoteken ska få rätt att byta ut även läkemedel som inte ingår i högkostnadsskyddet.

Det är en uppfattning som branschföreningen FGL delar helt. Men det räcker inte med det, anser föreningens vd Kenneth Nyblom.

– Prissättningen på läkemedel utanför förmånen måste också åtgärdas, säger han till Dagens Apotek.

Han tror inte på den modell som Sveriges apoteksförening förordar och där apoteken själva får förhandla med tillverkarna om inköpspriset. ”Om apoteken själva får välja så köper de gärna billigt och säljer dyrt”, skriver han i en kommentar till debattartikeln.

– Så är det till exempel när det gäller generika i Norge. Och inom parallellimporten i Sverige så kan man ju priskriga, men man väljer ändå maximalpriset, säger Kenneth Nyblom.

I stället föreslår föreningen att ”apoteken byter till lägsta officiella pris och att apoteken får en handelsmarginal som på övriga receptbelagda sortimentet”.

Tanken är alltså att apoteken, precis som när det gäller läkemedel som ingår i förmånen, alltid ska erbjuda patienten att det förskrivna läkemedlet byts ut till det alternativ som ligger lägst i pris, om inte patienten själv vill ha ett annat läkemedel.

Priserna skulle tillverkarna själva sätta och sedan rapportera in till Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, för att göra dem tillgängliga för apoteken.

Även om inte TLV gör någon upphandling av läkemedel utanför förmånen så kommer priserna att pressas eftersom tillverkarna vill att deras produkter ska väljas, tror Kenneth Nyblom. Apoteken får sedan ett fast påslag på tillverkarens pris och får inte höja försäljningspriset mer än så.

– Det här finns redan i andra länder. Du får en prispress, du får ett enkelt utbyte och den prispress som faktiskt sker går hela vägen ut till patienten, säger Kenneth Nyblom.

Relaterat material

Läkare ser för stora prisskillnader

Branschen vill också byta

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev