Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fick rätt mot Region Skåne – nu slutar hon

Publicerad: 19 februari 2016, 09:01

Arbetsdomstolen gav visselblåsaren Lisbeth Sjöström rätt. Men trött på att ha förnedrats av sin arbetsgivare säger hon nu upp sig.


Ämnen i artikeln:

Region SkåneSkånes universitetssjukhus

Hösten 2013 gjorde patologen Lisbeth Sjöström flera uttalanden i media och påpekade även på interna möten brister i arbetsmiljön vid patologen i Malmö. I sin roll som skyddsombud och fackligt förtroendevald såg hon det som en skyldighet att påtala den arbetsrelaterade stress hon och hennes kollegor fick till följd av ett ojämnt provflöde från laboratoriet och långa väntetider för att få dikterade provsvar utskrivna.

Arbetsgivaren, Region Skåne, stängde i april 2014 av henne från arbetet och uppgav att hon var föremål för uppsägning. Motiveringen var att hon skulle ha intrigerat mellan två chefer. Efter förhandlingar var arbetsgivaren villig att betala henne ett antal månadslöner och ett allmänt skadestånd, förutsatt att hon förband sig att inte nämna något om konflikten utåt.

– Det gick jag inte med på. Var man beredd att betala allmänt skadestånd så hade man inte rätt i det man anklagade mig för, säger Lisbeth Sjöström till Dagens Medicin.

Region Skåne ändrade också uppsägningen till omplacering och Lisbeth Sjöström flyttades till Lund där hon fick en annan närmaste chef än de övriga patologerna. Motiveringen löd nu: Samarbetssvårigheter med närmsta chef.

– Jag fick aldrig reda på vad de menade.

Lisbeth Sjöström fortsätter:

– Jag tolkar det som att mina uttalanden var orsaken. Region Skåne är känt för att ha en tystnadskultur, det är inget nytt. Artiklarna, att jag är fackligt förtroendevald och att jag har tagit upp problematik på möten har haft betydelse.

Vid omplaceringen kopplades Läkarförbundet in och efter att både lokala och centrala förhandlingar slutat i oenighet landade fallet hos Arbetsdomstolen, AD. I början av februari i år gav AD henne rätt och dömde Region Skåne till att betala ett skadestånd på 80 000 kronor.

– Det känns jätteskönt. Det här har varit en process som har pågått i ett år och nio månader. Så fort jag har bemött deras påståenden har de kommit med nya. Till sist insåg de väl att de inte kunde vinna, och medgav talan.

Enligt Lisbeth Sjöström har Region Skåne inte bett om ursäkt för den felaktiga omplaceringen och hon tror inte heller att det kommer att ske.

– Nej, det förväntar jag mig inte har jag mycket svårt att föreställa mig. I tisdags sade jag upp mig, jag vill inte arbeta för en arbetsgivare som aktivt har förnedrat och förtalat mig i ett år och nio månader.

Vad sade arbetsgivaren när du sade upp dig?

– Ingenting, det har inget kommit någon kommentar.

Gösta Rehnstam, förhandlingschef för Region Skåne, poängterar för Läkartidningen att Arbetsdomstolen inte har prövat den rättsliga frågan.

– Jag kommenterar egentligen inte det som varit, vi har medgett talan för att få frågan ur världen, säger han till tidningen.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev