Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fikru Maru frisläppt

Publicerad: 15 maj 2018, 10:52

Det är svårt att uttrycka känslorna nu. Det är härligt att vara ute i fria luften, säger Fikru Maru till SVT Nyheter.


Ämnen i artikeln:

Fikru Maru

Den svenska hjärtläkaren har suttit fängslad i Addis Abeba i Etiopien sedan den 12 maj 2013, till en början misstänkt för mutbrott och senare terroristbrott. I förra veckan frikändes han från terroranklagelserna som bestod i att han påstods ligga bakom ett upplopp i Kilintofängelset.

Han påstods ha iscensatt upploppet och branden i september 2016 i Kilintofängelset, trots att han befann sig på sjukhus vid tidpunkten för upploppet. Över 20 fångar dog i fängelsebranden.

Redan 2010 anklagades han för smuggling av vårdutrustning till sin klinik i Addis Abeba, men åtalet lades ner. 2013 fängslades han återigen, för misstänkt mutbrott. Först i maj 2017 frikändes han från misstankarna om mutbrott, men åtalades då i stället för terrorbrott.

Men i förra veckan kom signaler om att Fikru Maru snart skulle friges. Och på tisdagen kom beskedet från hans dotter som är på plats i Addis Abeba: Fikru Maru är släppt.

– Jag vill åka hem nu. Jag kommer hem till Sverige, det lovar jag, säger Fikru Maru till SVT.

Utrikesminister Margot Wallström (S) gläder sig åt beskedet från Etiopien.

– Det gläder mig otroligt mycket att vi äntligen fått besked och att han äntligen får återförenas med sin familj efter några långa år, säger utrikesminister Margot Wallström till TT.

Sverige har flera gånger protesterat mot hur Fikru Maru behandlas.

– Vi har jobbat mycket intensivt med detta och jag har haft mycket kontakt med (den etiopiske) utrikesministern och förklarat att det här försvårar våra bilaterala kontakter.

Fikru Maru

Fikru Maru, född 1950, är en svensk hjärtläkare med rötter i Etiopien. Han sitter fängslad i huvudstaden Addis Abeba sedan den 12 maj 2013.

TT

Ämnen i artikeln:

Fikru Maru

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev