Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fikru Maru hemma igen – ”känns otroligt”

Publicerad: 18 maj 2018, 06:21

Hjärtläkaren Fikru Maru, 67, är tillbaka i Sverige, skriver Expressen. ”Det känns helt otroligt”, säger han.


Den tidigare fången befann sig ombord på ett flygplan från Etiopiens huvudstad Addis Abeba som landade på Arlanda flygplats vid halv sju-tiden på fredagsmorgonen, enligt Expressen.

– Det var svårt att förstå, jag litade inte på dem förrän jag faktiskt hamnade på flyget och det lyfte, säger han till tidningen.

Hans dotter Emy Maru säger att hon plötsligt ringdes upp och fick beskedet att pappan hade frigivits, och att han nu stod ute på gatan och behövde plockas upp.

– Det har bara varit ett långt dygn sedan det hände, och det är nu det känns på riktigt för nu är vi hemma, säger hon till Expressen.

På frågan vad hon mest har saknat under de senaste åren svarar hon:

– Att ha honom här bredvid mig. Inga handbojor, inga fula gula kläder, inga rättssalar, inga galler, inga råttor. Nu ska vi hem och festa hela helgen!

Fikru Maru säger att han inte är beredd att leva ett pensionärsliv.

– I dag ska jag ta det lugnt, men sedan har jag lite planer. Jag har så mycket material och grejer jag ska skriva ner, säger han.

Fikru Maru, som har suttit fängslad i Etiopien sedan den 12 maj 2013, släpptes ur fängelset i tisdags. Till en början misstänktes han för mutbrott och senare för terroristbrott.

I förra veckan frikändes han från terroranklagelserna som bestod i att han påstods ligga bakom ett upplopp i Kilintofängelset under tiden som han misstänktes för mutbrott.

Relaterat material

Fikru Maru frisläppt

Advokaten: Fikru Maru kommer att friges

Terroråtal mot Fikru Maru uppges vara hävt

Dom mot Fikru Maru flyttas fram igen

Fikru Marus dom skjuts upp

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev