Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Filippa Reinfeldt allt närmare jobb som landstingsråd

Publicerad: 11 oktober 2006, 11:35

Filippa Reinfeldt (m), som fick flest personvalskryss av landets alla landstingspolitiker, kan få ett toppuppdrag i Stockholms läns landsting.


Dagens Medicin berättade i nr 40/06 att Filippa Reinfeldt – statsministerhustru, landstingsfullmäktigeledamot och kommunstyrelsens ordförande i Täby där m fick 52 procent av rösterna – fick 6 841 personvalskryss i sin hemvalkrets. Ingen annan landstingspolitiker i landet var i närheten av att få så många kryss.

Chris Heister – moderaternas gruppledare i Stockholms läns landsting och tippat finanslandstingsråd – fick i samma valkrets 4 000 färre röster. Tio andra Stockholmsmoderater fick i landstingsvalet fler personröster, i procent, än Chris Heister.

Själv kommenterade Filippa Reinfeldt framgången i personvalet med att hon inser att väljarna har "förhoppningar och förväntningar om vad jag ska bidra med i landstingspolitiken". Hon ville inte avslöja om hon nu aspirerar på att bli landstingsråd.

Finns med i diskussionen
Men Erik Langby, länsordförande för m i Stockholms län och ordförande i den nomineringskommitté som ska nominera m:s toppkandidater i Stockholms läns landsting under den kommande mandatperioden, bekräftar att Filippa Reinfeldt finns med i nomineringsdiskussionen.

– Filippa Reinfeldt har under den gångna mandatperioden varit en av våra framträdande landstingspolitiker. Och det är klart att hon kommer att vara med i diskussionen kring de uppdrag som är aktuella nu, det är ju självklart.

Lars Joakim Lundqvist, som sitter i landstingsstyrelsen för m, är ännu tydligare.

– Filippa är jätteduktig och skulle vara mycket lämplig som moderat landstingsråd, både som finanslandstingsråd och sjukvårdslandstingsråd.

– Problemet är att hon inte både kan vara kommunalråd i Täby och landstingsråd. Så hon kommer säkert att få frågan vilket av detta hon vill satsa på.

Valet av Heister kritiserades
När Chris Heister lämnade riksdagen efter förra valet och utsågs till m:s gruppledare i landstinget – trots att hon inte ens kandiderat i landstingsvalet – var det flera moderater som ogillade den utnämningen. I stället förespråkade de Filippa Reinfeldt – då ordförande i nordvästra sjukvårdsstyrelsen i landstinget – som mer lämpad som m-gruppledare.

Den senaste mandatperioden har s-v-mp-majoriteten haft sju landstingsråd.
Med tanke på att m fick nästan 36 procent av rösterna i landstingsvalet, medan fp, c och kd bara fick drygt 20 procent talar det mesta för att m kommer att lägga beslag på en rad av landstingsrådposterna.

Den 7 november väljer det nya fullmäktige en ny landstingsledning.

Sitter på flera landstingsuppdrag

Filippa Reinfeldts uppdrag i Stockholms läns landsting:

Ledamot i fullmäktige, landstingsstyrelsen, landstingsstyrelsens hälso- och sjukvårdsutskott och i styrgruppen för förbättring av tillgängligheten inom primärvården.

Vice ordförande i medicinska programberedningen för närsjukvård och äldrefrågor.

Representant i referensgruppen för utvärdering av närakuter.

Ersättare i landstingsstyrelsens krisledningsutskott.

Ombud på Landstingsförbundets kongress.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev