Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Filippa Reinfeldt ska prata <BR>sjukvård under valrörelsen

Publicerad: 22 Januari 2010, 13:26

Filippa Reinfeldt blir moderaternas talesperson i sjukvårdsfrågor inför valet. Hon vill att patienter ska få vård snabbt även när läkare ifrågasätter det.


Moderaternas partistyrelse har i dag utsett ett antal personer som ska företräda partiet i olika sakfrågor under valrörelsen 2010. Och det blir alltså Filippa Reinfeldt, sjukvårdslandstingsråd i Stockholm, som får uppdraget att föra partiets talan i sjukvårdsfrågor.

– Jag är såklart jätteglad för det. Samtidigt har jag lett partiets utvecklingsarbete inom sjukvården under de senaste åren, så det är inte så jätteöverraskande, säger Filippa Reinfeldt.

Uppdraget innebär både att företräda moderaterna i alliansens arbetsgrupp för sjukvården och att debattera med oppositionen. De frågor som Filippa Reinfeldt främst tänker driva är ökad tillgänglighet, kvalitetsfrågor och stärkta rättigheter för patienterna samt en nollvision för skador i sjukvården.

Hur förbättrar man tillgängligheten?

– Det gäller att hela tiden ha patienternas behov i fokus och att bygga upp ersättningssystem som ger incitament för att ge vård snabbt. Därför kan jag tänka mig att gå vidare med vårdvalsmodeller också inom den specialiserade somatiska vården.

Från både sjuksköterskor och läkare har det funnits kritik mot att stort fokus på tillgänglighet i primärvården har lett till korta och snabba besök med tveksamt medicinskt innehåll. Filippa Reinfeldt ser dock inga problem med att fortsätta prioritera tillgänglighet.

– Det handlar nog delvis om att det finns en intressekonflikt mellan politiker som företräder patienternas intresse och de i professionen som inte vill bli styrda så mycket. Jag tror att om man har behov av en höftoperation, så har man det, säger hon.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev