Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Filippa Reinfeldt svarar på kritiken

Publicerad: 9 januari 2014, 16:05

Filippa Reinfeldt lyfter fram att Barnmorskeförbundet har förordat att fler barnmorskor borde gå upp i tid när hon bemöter kritik från bland annat Vårdförbundet.


Enligt kritiker skyller landstingsrådet Filippa Reinfeldt (M) personalbristen i Stockholm på barnmorskorna i ett uttalande i Dagens Industri i dag, torsdag. Bland annat säger hon i tidningen att barnmorskor hör till de yrkesgrupper som arbetar mest deltid.

Nu svarar Filippa Reinfeldt på kritiken.

– Jag har sagt att det är behövs barnmorskor och att det vore bra om fler valde att gå upp i arbetstid. Det är inget konstigt uttalande, säger hon till Dagens Medicin, och lyfter fram att Barnmorskeförbundets ordförande Ingela Wiklund har uppmanat barnmorskor att gå upp i arbetstid.

Vad är det för statistik som säger att barnmorskor oftare arbetar deltid?

– Landstingets personaldirektör Maria Englund är tydlig med att andelen deltidsarbetare bland barnmorskor är högre än bland andra sjuksköterskor och vi vet att det är ett tufft arbete.

Vad kan man göra för att fler barnmorskor ska vilja och orka arbeta heltid?

– Vi satsar 118 miljoner kronor för specialistsjuksköterskor i Stockholm, vilket kommer att märkas i lönen för bland annat barnmorskor. Nu finns en till arbetsgivare, BB Sophia, att välja på, vilket kan vara viktigt för en del. Regeringen har också aviserat fler utbildningsplatser till barnmorskor.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev