Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Filmande robot kan röntga leder i rörelse

Publicerad: 23 januari 2006, 08:51

En videofilmande robot kan komma att minska behovet av operationer av till exempel knä- och axelleder.


Det är förhoppningen med en försöksverksamhet som just nu pågår på University of Florida i USA. Där har Scott Banks, i grunden rymdingenjör, konstruerat en robot som kan röntga en patient medan han eller hon är i rörelse.

Tanken är att man sedan ska kunna kombinera sådana rörliga röntgenbilder med datorsimuleringar av hur leden ska röra sig. Detta ska ge ortopederna möjlighet att ställa bättre diagnoser, föreslå bättre behandlingar och få en bättre uppfattning om ifall operationer lyckats eller ej, enligt ett pressmeddelande från nyhetstjänsten Eurekalert.

Det finns redan nu möjlighet att göra rörliga röntgenbilder, men de nuvarande metoderna kan bara avbilda ett mycket begränsat antal rörelser.

Förhoppningen på University of Florida är att användandet av den nya röntgenroboten också kan komma att förhindra sådana operationer som görs främst för att ställa en diagnos när det gäller skador som märks främst när leden är i rörelse.

University of Florida har nu ansökt om patent på den nya bildtekniken och hoppas att roboten ska bli en del av sjukhusens standardutrustning.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev