Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Finansieringssystemets etik ett frågetecken

Publicerad: 7 december 2012, 09:28

Ett bra sätt för patienter att skänka pengar eller ett system där marknadsföringen styr? Crowdfunding för med sig nya etiska frågeställningar.


Kjell Asplund, ordförande i Statens medicinsk-etiska råd menar att man genom bidrag från personer som själva är drabbade kan skapa ett närmare band mellan allmänheten och forskarvärlden.

­ – Att patienter och anhöriga engagerar sig i forskning är viktigt. Jag har själv tagit emot pengar via fonder till stroke, diabetes och en rad andra områden. Där har den nära relationen mellan patienter och forskare varit bra, säger Kjell Asplund.

Men det finns alltid en risk att patienter kan känna sig pressade att skänka pengar till forskning om den sjukdom de varit drabbade av. Det menar Anne Carlsson, ordförande i Reumatikerförbundet. Men enligt henne är det inget som är specifikt för just Centrum för molekylärmedicin och deras finansieringssystem.

– Som patient eller anhörig är det lätt att man känner att man vill hjälpa till. Men jag tror till och med att det kan kännas mindre så när det gäller ett ställe som Centrum för molekylärmedicin som känns ganska långt från allmänheten. Däremot är det viktigt att berätta vart pengarna går. På det området kan man bli mycket bättre.

Göran Hermerén, professor emeritus i medicinsk etik vid Lunds universitet och ordförande i Vetenskapsrådets etikkommitté, menar att finansiering via crowdfunding kan vara problematisk.

– Med skicklig marknadsföring kan man styra folks välvilja. Det måste finnas ett visst krav på hederlighet och realism om vad man kan uppnå så att man inte ger folk falska förhoppningar.

Kjell Asplund tycker inte heller att det är helt oproblematiskt med den här typen av forskningsfinansiering.

– Den här typen av donationer kan naturligtvis konkurrera med de stora fonderna. Det kan innebära att pengar i stället går till forskningsprojekt som inte går igenom någon granskning.

Relaterat material

Nytt sätt ragga pengar  till medicinsk forskning

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev