Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Finanskris kan hota Barack Obamas sjukvårdsreformer

Publicerad: 5 november 2008, 12:42

USA:s nye president Barack Obama utlovar både billigare och bättre sjukvård. Nu är frågan hur de planerade reformerna påverkas av den ekonomiska krisen.


Barack Obamas valseger i natt innebär att det amerikanska sjukförsäkringssystemet kommer att förändras. Demokraternas presidentkandidat har lovat att sjukförsäkringsprogrammet Medicaid ska byggas ut och att alla barn i USA ska ha en sjukförsäkring i framtiden.

För att uppnå målen kommer han och hans vicepresident Joe Biden att sätta hårdare press på både arbetsgivarna och försäkringsbolagen.

De amerikanska läkemedelsbolagen kan också få det svettigt under de närmaste fyra åren. Barack Obama har sagt att han kommer att tillåta import av mediciner från Kanada och Europa. Dessutom vill han öka användningen av billiga läkemedel utan patentskydd.

Enligt Barack Obama själv kan förändringarna i sjukförsäkringssystemen och de sänkta läkemedelskostnaderna göra att en amerikansk familj sparar upp till 2 500 dollar om året. Samtidigt kommer reformerna att innebära ökade kostnader för den amerikanska staten. Totalt väntas de kosta någonstans mellan 50 och 65 miljarder dollar.

Barack Obama tänker finansiera sina satsningar genom att höja skatterna för dem som tjänar mer än 250 000 dollar om året. Den stora frågan är om det räcker. Flera utomstående bedömare flaggar redan för att han kan få svårt att genomföra sina sjukvårdsreformer nu när det amerikanska samhället skakas av en djup ekonomisk kris.

Läs mer:

Barack Obamas sjukvårdsplan

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News