Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Finland chansar med vaccin för beredskap mot influensa

Publicerad: 19 april 2006, 12:31

Den stora mängd H5N1-vaccin som Finland nyligen köpte ska förstärka det specifika vaccin som Finland har tecknat avtal om vid en pandemi. Sverige, däremot, har varken vaccin eller ett avtal.


- För bara 4 euro per invånare har vi fått en så bra beredskap som möjligt i händelse av en pandemi, säger Rose-  Marie Ölander, chef för den enhet inom finländska folkhälsoinstitutet som står bakom upphandling av vacciner.

Den 23 mars slöt finska staten ett avtal med den nederländska vaccintillverkaren Solvay Pharmaceuticals om att få köpa 5,2 miljoner doser av ett prototypvaccin mot H5N1, det vill säga det fågelinfluensavirus som många fruktar kommer att orsaka nästa stora pandemi.

Finland blev därmed det första land i Europa som beställde ett H5N1-vaccin till hela befolkningen. Kostnad: 20,8 miljoner euro motsvarande 195 miljoner svenska kronor.

- Efter sommaren måste vi bestämma oss för vilken variant av H5N1 vi ska utgå ifrån. Vaccinet kommer sedan att tillverkas och levereras under hösten, säger Rose-Marie Ölander.

Finland har långsiktig strategi  Detta har fått svenska myndigheter att höja på ögonbrynen, eftersom ingen vet hur effektivt ett sådant prototypvaccin blir, se även Dagens Medicin nr 15/06.

- Jag förstår inte hur Finland resonerar, sade Anders Tegnell, chef för Socialstyrelsens smittskyddsenhet.

Men Finland har en plan.

Tanken är att vaccinprototypen ska förstärka det specifika vaccin som tillverkas den dag pandemin är ett faktum. Finland står nämligen som nummer fyra i kön i Solvay Pharmaceuticals turordningslista för att få ett specifikt vaccin. Kötiden beräknas till cirka sex månader från den dag då en pandemi bryter ut.

Alla är överens om att man bör vaccineras två gånger för att ett influensavaccin av den här typen ska ha önskad effekt. Den finländska strategin är därför att först vaccinera befolkningen med vaccinprototypen direkt när pandemin bryter ut.

- Denna vaccination kommer av allt att döma inte att skydda människor från att bli sjuka, men i bästa fall kan den lindra sjukdomsförloppet, säger Rose-Marie Ölander.

Men sedan, sex månader senare då smittspridningen brukar gå in i vad som brukar kallas "den andra vågen", ska befolkningen även vaccineras med det specifika vaccin som då ska vara klart enligt avtalet med Solvay Pharmaceuticals.

- Förhoppningen är att den första vaccinationen ska göra den   andra mer effektiv lagom till när smittspridningen går in i en mer intensiv fas, berättar Rose-Marie Ölander.

"En relativt billig beredskap"  Strategin bygger dock på att det är H5N1 eller ett annat H5-virus som kommer att orsaka nästa stora pandemi, något som experterna har olika uppfattningar om.

- Visst är det en chanstagning. Men vi ser det som en relativt billig beredskap. Ingen tycker det är märkligt när man för betydligt större belopp lägger upp beredskapslager av olika slag inför ett eventuellt krig, säger Rose-Marie Ölander.  De länder som står före Finland i kön till leveranser från Solvay Pharmaceuticals är Nederländerna, Norge samt ett ej namngivet land.

- Väldigt många europeiska länder har antingen beställt vaccin eller ställt sig i kö till någon vaccintillverkare eller både och, som vi. Frankrike, Storbritannien och Italien är andra exempel. Danmark håller på med en officiell upphandling, säger Rose-Marie Ölander.

Men Sverige har varken beställt något vaccin eller står på någon kölista för att få tillgång till vaccin när pandemin väl bryter ut. Detta trots att Socialstyrelsen rekommenderade den svenska regeringen att teckna ett sådant avtal för snart ett halvår sedan.

Folkhälsoministern Morgan Johansson (s) har tidigare varit skeptisk till ett sådant optionsavtal med en vaccintillverkare. Men nu har han ändrat uppfattning och sagt att han är "villig att diskutera en sådan lösning", se Dagens Medicin nr 14/06. Men ett sådant avtal kommer att dröja, eftersom regeringen i så fall vill att detta avtal tecknas med det företag som startar någon form av vaccintillverkning i Sverige.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev