Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Finland lagstiftar mot sjuksköterskornas konflikt

Publicerad: 16 november 2007, 13:03

Finlands riksdag röstade i dag, fredag, igenom en ny lag som ska göra det möjligt att tvångsinkalla vårdpersonal som har sagt upp sig. Lagen är ett svar på de massuppsägningar som fackförbundet Tehy har varslat om.


På måndag, den 19 november, kan den stora vårdkonflikten braka loss i Finland. Fackförbundet Tehy har varslat om massuppsägningar av runt 12 000 medlemmar – något som allvarligt skulle hota patientsäkerheten i landet.

Enligt nyhetsbyrån TT anser statsminister Matti Vanhanen att lagen behövs för att rädda människoliv. Han har dock fått kritik för att genom lagstiftning gå in som en tredje part i en arbetsmarknadskonflikt.

Den nya lagen, Tehy-lagen som den kallas, gör det möjligt att tvångsinkalla vårdpersonal för att vårda patienter som svävar mellan liv och död.

Finlands grundlagsutskott godkände tidigare i veckan att lagen skulle kunna antas med enkel majoritet i riksdagen. Enligt TT godkändes lagen av riksdagen efter flera timmars debatt med röstsiffrorna 113-68.

Inför hotet om en ny lag varslade fackförbundet Tehy tidigare i veckan om att ytterligare 3 600 sjuksköterskor kommer att säga upp sig. De uppsägningarna träder i kraft den 27 november respektive den 13 december.

Relaterat material

Vårdförbundet kritiskt mot lagändring i Finland

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev