Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Finsk apotekskedja siktar på den svenska marknaden

Publicerad: 22 oktober 2008, 07:41

Den finländska apotekskedjan Universitetsapoteket konkretiserar sina planer på att etablera sig på den svenska marknaden. Nu har man heltidsanställt en rutinerad svensk konsult som affärsutvecklingschef.


Som Dagens Medicin tidigare berättat är finska Universitetsapoteket, som ägs av Helsingfors universitet, en av de utländska apotekskedjor som överväger att etablera sig på den svenska marknaden efter omregleringen.

 Nu har kedjan rekryterat Göran van den Brink, mångårig konsult med erfarenhet av läkemedelsbranschen, som affärsutvecklingsdirektör med uppdrag att utreda en svensk etablering, skriver Resumé.

 En lång rad aktörer har i olika grad visat intresse för att gå in på den nya svenska apoteksmarknaden, bland annat grossisterna Tamro/Phoenix, som äger den norska apotekskedjan Apotek 1 i Norge, och Oriola-KD. De utländska apotekskedjorna Alliance Boots, Celesio och OPG blickar också mot den svenska marknaden.

 Dessutom förbereder sig den nybildade svenska kedjan Apotekarne AB, bestående av självständiga apotekare, samt mindre, befintliga företag som Farmateket och webbaserade Familjeapoteket.se för den nya marknaden.

 Apoteket AB kommer också att finnas kvar på den nya marknaden. Kostymen blir dock mindre än dagens, eftersom många apotek ska säljas ut.

 Regeringens mål är att apoteksmarknaden ska öppnas för nya aktörer den 1 juli 2009. En proposition ska enligt tidsplanen lämnas till riksdagen i januari eller februari nästa år.

Läs fler artiklar om apotek

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev