Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fisk och grönsaker bra för sjuka kranskärl

Publicerad: 2 maj 2005, 14:43

Medelhavskost kan minska dödlighet hos patienter med kranskärlssjukdom. Det anser en grupp grekiska forskare som presenterar sina rön i tidskriften Archives of Internal Medicine.


Forskarna som arbetar vid Atens universitet, Aten Grekland, utförde en studie där de undersökte kopplingen mellan traditionell medelhavskost och överlevnaden hos personer med kranskälssjukdom under en uppföljningsperiod på 3,78 år.

I studien ingick 1302 grekiska män och kvinnor med kranskärlssjukdom som fick fylla i enkäter om matvanor. Matvanorna bedömdes på en tiogradig skala efter i vilken omfattning de höll sig till traditionell medelhavskost med bland annat mycket grönsaker, baljväxter, frukt och fisk, men med lågt intag av mejeriprodukter och kött.

Under studieperioden inträffade 131 dödsfall bland deltagarna, varav 85 hade en dödsorsak som var direkt relaterad till hjärtsjukdom.

Studien visar att för varje ökning på kostskalan med två enheter minskade risken att avlida med 27 procent under perioden.

Detta resultat blev ännu mer uttalat när man endast undersökte hjärtrelaterade dödsorsaker. Då minskade mortaliteten med 31 procent för en ökning med två enheter på kostskalan.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev