Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fjolårets vinnare Lennart Sandstedt tar täten i SM i EKG

Publicerad: 18 mars 2009, 21:30

Att gammal är äldst, har nu bevisats även i årets mästerskap i EKG-tolkning. Förra årets vinnare Lennart Sandstedt har tagit ledningen i klassen för kardiologer och kliniska fysiologer.


Efter omgång tre leder Lennart Sandstedt, 58 år, kardiolog från Mellerud, i specialistklassen i SM i EKG. Han kammade hem totalsegern i förra årets tävling och har nu återtagit tätpositionen inför den näst sista omgången som nu har startat.

Varför är du så skicklig på EKG-tolkning?

– Det är svårt att säga. När jag började som kardiolog för många år sedan hade jag en systematik i tolkningen, men numera räcker det med att titta på ett EKG så kan jag ganska snabbt bilda mig en uppfattning om vad det handlar om. Jag antar att det beror på att jag har en så stor referensram, säger Lennart Sandstedt.

Numera jobbar han inte längre som kardiolog. Sedan hösten 2007 arbetar Lennart Sandstedt som allmän­läkare på Melleruds vårdcentrum.

– Det är omväxlande och spännande med den bredd av olika sjuk­domar man möter på en vårdcentral. En annan fördel är att slippa jourerna. Här har jag ordnade tider.

Men helt har Lennart Sandstedt inte släppt kardiologin. En dag i veckan har han specialistmottagning på vårdcentralen då han bland annat gör ultraljud på hjärtan.

I klass två för övriga läkare, AT-läkare och läkarstudenter är det fortfarande de med färskast kunskaper som har lyckats bäst. Leder gör Elias Gardell, som studerar termin elva på läkarprogrammet vid Karolinska institutet i Solna.

I klassen för sjuksköterskor och biomedicinska analytiker är Karin Ranbro, biomedicinsk analytiker på avdelningen för klinisk fysiologi vid Centralsjukhuset i Kristianstad, fortfarande ohotad ledare. Hon har tagit hem segern i de tre delomgångarna hittills – nu är frågan om hon försvarar sin position hela vägen fram till mål­linjen den 9 april.

Nu pågår den fjärde och näst sista omgången i SM i EKG.

SM i EKG 2009

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev