söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fler adhd-diagnoser bland sent födda

Publicerad: 10 maj 2012, 07:04

Foto: Photos.com

Att födas sent på året ökar risken att få en adhd-diagnos. Skälet kan vara omognad.

Ämnen i artikeln:

Adhd

Risken att behandlas för adhd är 34 procent högre om du är en pojke född i december, än om du är född under det första halvåret. Det är också vanligare att pojkar som får läkemedel mot adhd är födda i slutet av året. Detta uppger Dagens Nyheter, som tittat på statistik från Socialstyrelsen.

Skillnaden mellan tidigt och sent födda flickor är inte lika stor.

Adhd är en diagnos som ungefär vart tjugonde barn har, vilket visar sig i form av överaktivitet, koncentrationssvårigheter och låg impulskontroll.

Resultaten från statistiken kan enligt Björn Kadesjö, överläkare i barnneuropsykiatri vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, visa att en del barn tros ha adhd, men egentligen är omogna.

– De sent födda pojkarna klarar inte av att möta skolans krav. De hade kanske inte behövt få stora problem om omgivningen lyckats möta barnen utifrån deras egna förutsättningar, säger Björn Kadesjö till Dagens Nyheter.

Om barnen hade börjat skolan ett år senare, hade problemen kanske inte varit lika uttalade, tror han.

Men Agneta Hellström, chef på landstingsdrivna Adhd-center i Stockholm, tror inte att barn födda sent på året överdiagnostiseras. Hon tror snarare att barn som är födda tidigt på året får diagnosen för sällan.

– Den helt dominerande känslan är snarare att många föräldrar kämpat länge för att få sina barns problem erkända, säger Agneta Hellström till Dagens Nyheter.

Dagens Nyheter har tittat på statistik för samtliga barn och unga födda 1986–2011 som ingår i Socialstyrelsens patient- och läkemedelsregister.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev