tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fler äldre kan få vård gratis

Publicerad: 17 juni 2014, 08:09

Sedan nyår är sjukvården gratis för 85+ i Kalmar. Nu utreds ytterligare sänkningar.


– Inför budgetarbetet har tjänstemännen fått i uppdrag att göra en utredning om att sänka åldersgränsen, säger den politiska sekreteraren Jonas Hellberg (S) i Landstinget i Kalmar län till Dagens Medicin.

Majoriteten, bestående av S, V och MP, i Kalmar hade flera skäl för att ta bort patientavgifterna för de allra äldsta. Många 85+ har låga pensioner och för dem är patientavgifterna en tung post i kassan, särskilt som landstingsskatten höjdes med 50 öre.

– Det är även en medicinsk fråga. Låter de äldre bli att gå till vården i tid kan det uppstå större och dyrare vårdbehov senare, förklarar Jonas Hellberg.

Någon regelrätt utvärdering har ännu inte gjorts. Men pensionärsorganisationerna har uttryckt sin uppskattning.

Även i Landstinget Västmanland försvann avgifterna för 85+ den 1 januari 2014. Örebro är också på gång, men än så länge är sänkningen endast ett löfte från majoriteten S,V och MP, enligt kommunikationsstrategen Sten Lundberg.

Patientavgifter behandlas också på ett seminarium i Almedalen och där är rubriken ”Dags att skrota patientavgifterna i sjukvården?” och arrangör är majoriteten i Landstinget i Kalmar län.

Forskaren Niklas Jakobsson vid Karlstads universitet studerar om prisförändringar för alla invånare påverkar konsumtionen av sjukvård. Bakgrunden var att Landstinget i Värmland införde en enhetstaxa den 1 maj 2012. Då blev det dyrare att gå till vårdcentraler och billigare att gå till akutsjukvården – alla besök kostade 200 kronor.

– Men enligt vår pågående studie har prisförändringen ingen effekt på antalet besök på vårdcentralerna, säger Niklas Jakobsson.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev