Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fler anmäler brister i arbetsmiljön

Publicerad: 12 juni 2013, 05:30

Foto: Peter Magnusson/Bildbyrån. Marita Tenggren, ordförande Vårdförbundet Västra Götaland.

Allt oftare anmäler vårdens fackliga skyddsombud sina arbetsplatser till Arbetsmiljöverket.


– Jag kan väl säga att den här ökade trenden är något som vi har märkt. Riktigt vad det beror på är svårt att svara på, säger Billy Karlsson, verksamhetsutvecklare på Arbetsmiljöverkets inspektionsavdelning Mitt.

Från januari till och med maj i år har Arbetsmiljöverket fått in 33 begäran om åtgärder från vårdens fackliga skyddsombud på grund av brister i arbetsmiljön. Det är nästan på samma nivå som antalet för hela 2010 och fler än för hela 2011.

Anmälningarna rör både den psykosociala arbetsmiljön, överbeläggningar och arbetsbelastning och är jämt fördelade över landet. Men det är vanligare att Vårdförbundets och Kommunals skyddsombud gör den här typen av anmälningar än att Läkarförbundet gör det.

Om antalet ska ses som toppen av ett isberg och ökningen i så fall är ett tecken på att bristerna har blivit fler vet inte Arbetsmiljöverket. Inte heller arbetsgivarorganisationen Sveriges Kommuner och Landsting har gjort någon samlad analys.

Bland Vårdförbundets lokalavdelningar finns dock en klar bild av vad det här handlar om.

Enligt Kerstin Erlandsson, ordförande i Vårdförbundet Dalarna, är det konsekvensen av den bantade vården vi nu ser. I Dalarna har skyddsombud anmält arbetsmiljön fyra gånger i år, jämfört med två under samma period förra året.

– En sådan här anmälan är inte det första man gör, säger Kerstin Erlandsson.

Personalbrist är en orsak till att anmälningarna blivit fler, enligt Landstinget Dalarnas personaldirektör Lars-Olof Björkqvist. Samverkan med de fackligt förtroendevalda är en viktig kugge för att hinna lösa ett problem innan det hamnar hos Arbetsmiljöverket, tycker han.

– Vi vill verka för att inte hamna där, men hamnar vi där vill vi självklart se det som en möjlighet att åtgärda det som inte är bra, säger Lars-Olof Björkqvist.

Marita Tenggren, ordförande i Vårdförbundet Västra Götaland, säger att arbetsvillkoren för medlemmarna har blivit sämre. Hittills i år har skyddsombud inom hälso- och sjukvården i regionen skickat in nio anmälningar, att jämföra med tre under samma period förra året.

– Det blir naturligtvis ingen anmälan om arbetsgivaren gör något åt problemen. Det är när man har drivit en fråga länge och tröttnar på att inget händer som man anmäler det till Arbetsmiljöverket, säger Marita Tenggren.

Under vintern och våren har trycket på Skaraborgs sjukhus i Skövde varit stort på grund av en ovanligt besvärlig influensasäsong och ovanligt kraftfull vinterkräksjuka, berättar Michael Malmborg på informationsenheten. Att flera av anmälningarna från regionen rör just Skövde är därför inte så konstigt, menar han. Sjukhuset har också haft anställningstopp under drygt nio månader, vilket har medfört färre vikarier.

– Vi tar anmälningarna på största allvar och jobbar intensivt med att komma tillrätta med detta, samtidigt finns det förklaringar till de uppkomna situationerna - men de är naturligtvis inte önskvärda, säger han.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev