fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fler apotekare – färre receptarier

Publicerad: 22 juni 2016, 09:36

Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Sveriges receptarier fortsätter att bli färre och äldre. Samtidigt ökar antalet legitimerade apotekare.

Ämnen i artikeln:

Sveriges Farmaceuter

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Sett till de senaste fem åren har antalet receptarier under 65 år minskat med 8 procent på apoteken till 5 600 i fjol. Samtidigt har antalet över 65 år ökat med nära 50 procent till drygt 3 100, visar siffror från Socialstyrelsen.

– Vi tror att nedgången bland annat beror på stora pensionsavgångar, som tack och lov nu håller på att mattas av, säger Kristina Fritjofsson, ordförande i Sveriges Farmaceuter, till Dagens Apotek.

En annan förklaring, enligt fackförbundet, är att bara drygt hälften av dem som påbörjar receptarieprogrammen fullföljer det. Detta hänger ihop med det låga söktrycket till utbildningarna.

– Studieplatserna fylls varje år bara med knapp nöd och de som antas saknar i många fall tillräcklig studiemotivation, säger Kristina Fritjofsson.

För apotekarna går det åt motsatt håll. De blir fler och förra året fanns 4 853 personer med apotekarlegitimation i Sverige, motsvarande en ökning med 28 procent sedan 2011. Förra året utfärdade Socialstyrelsen 328 nya legitimationer till apotekare medan 187 receptarier fick sin legitiomation.

Vad kan göras för att locka fler till receptarieyrket?

– Branschen måste aktivt jobba med att skapa attraktiva arbetsplatser, då kommer det att bli lättare att rekrytera. Man får inte glömma att antalet apotekare i yrkesverksam ålder ökat, säger Kristina Fritjofsson.

Hon ser också de många avhoppen från receptarieutbildningarna som ett stort problem.

– Här ligger det ett stort ansvar på lärosätena att skapa attraktiva utbildningar. Utöver detta behöver sektorns aktörer fortsätta med kampanjer som synliggör yrket och dess möjligheter, farmaciyrkena är alltjämt ganska okända för gymnasieelever, säger Kristina Fritjofsson.

Relaterat material

Receptarie – ett okänt yrke

70 000 klick på utbildningskampanj

Stor mediekampanj ska locka fler att bli farmaceut

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev