torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fler återfall i rektalcancer på storsjukhus

Publicerad: 28 september 2005, 06:31

Kvaliteten på kirurgiska ingrepp är mer beroende av den enskilde kirurgens skicklighet än om kirurgkliniken är stor eller liten. Det visar en första genomgång av operationsresultaten i Svenska rektalcancerregistret.


Resultatet av genomgången redovisas på Läkaresällskapet i Stockholm i morgon, torsdagen den 29 september. Den visar att svensk rektalkirurgi är i världsklass. En jämförelse med England visar att svensk rektalkirurgi är bättre på alla punkter. Kirurgkliniken vid Helsingborgs lasarett uppvisar de bästa operationsresultaten i landet vid rektalkirurgiska ingrepp.

Fem kirurgkliniker uppvisar klart sämre resultat inom rektal cancerkirurgi än genomsnittet. Bland dem finns två storsjukhus i Stockholm; Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge och S:t Görans sjukhus, som drivs av Capio. De övriga tre sjukhusen är de i Hudiksvall, Karlskoga och Oskarshamn.

När det gäller risken för lokalrecidiv, att det på nytt uppstår en tumör efter operationen är den i genomsnitt 10 procent vid de svenska kirurgklinikerna, i England 15 procent, medan kirurgkliniken i Huddinge ligger på 30 procent och vid S:t Görans sjukhus på 20 procent.

Viktigt att följa upp kirurger  Andra sjukhus som har stor volym av rektaloperationer men som trots det har hög risk för förnyade tumörer efter operationen är Uddevalla och Eskilstuna.

- Sjukhusets storlek är inte någon garanti för bra sjukvård, säger professor Lars Påhlman, ordförande för Svenska rektalcancerregistret.

Han betonar att man på Huddinge och S:t Göran måste se över vilka förändringar som krävs för att förbättra resultaten. Beträffande de tre mindre sjukhusen tycker Lars Påhlman att de i fortsättningen bör avstå från att göra denna typ av kirurgi om det inte blir en snabb förbättring.

Rektalcancerregistret, som har funnits sedan 1995 och är ett av Socialstyrelsens kvalitetsregister, har en heltäckande registrering av patienter som är opererade för rektalcancer i Sverige. Det är första gången en sådan här nationell genomgång av operationsresultat har genomförts och meningen är att den framöver ska göras vart tredje år. Operationsdata är hämtade från perioden 1995-1998 och bygger på fyra kvalitetsparametrar.

- Överlevnad, 30-dagars mortalitet.  - Reoperationsfrekvens.  - Lokalrecidivfrekven.   - Långtidsöverlevnad, 5 år.

Lars Påhlman betonar att resultatet av genomgången visar på vikten av att klinikerna följer upp de enskilda kirurgernas operationsresultat och att det sker en självsanering inom kirurgkåren.

- Att vi har så bra resultat inom rektalcancerkirurgin i Sverige är därför att vi har accepterat att det är en svår operation och koncentrerat dem till ett fåtal händer, säger han.

Lars Påhlman betonar också att de centraliseringar av operationer som genomfördes under 1990-talet har förbättrat kvaliteten. Vid exempelvis kirurgklinikerna i Västerås, Karlstad och Uppsala som opererar all rektalkirurgi i respektive landsting, är resultaten mycket bra, konstaterar Lars Påhlman.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev