Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fler återvänder till arbete med nya sjukförsäkringen

Publicerad: 13 januari 2010, 14:09

Fler återvänder till arbete med nya sjukförsäkringen

Foto: Cristina Husmark Pehrsson (m).

Den nya och hårt kritiserade sjukförsäkringen har effekt – sjukskrivningarna blir kortare.


Det är myndigheten Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, som granskat effekterna av de nya tidsgränserna i sjukförsäkringen. Dessa innebär bland annat att den sjukskrivnes arbetsförmåga prövas efter tre respektive sex månaders sjukfrånvaro.

Enligt en rapport från ISF, som presenterades i dag, onsdag, börjar många sjukskrivna arbeta i samband med prövningen som görs efter ett halvår, medan effekten är mindre vid den som görs efter tre månader.

Slutsatsen är att det är själva prövningen, snarare än att Försäkringskassan ändrat sina arbetsrutiner, som får folk att återkomma till arbetsmarknaden. Ett annat konstaterande är att tidsgränserna har större effekt i större städer än i mindre kommuner. En trolig förklaring är att det i storstäderna finns en bättre arbetsmarknad och därmed större chans för den sjukskrivne att få ett arbete.

De nya sjukförsäkringsreglerna har kritiserats hårt under senare tid av främst den röd-gröna oppositionen. Rapporten från ISF kommer därför lägligt för socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (m), som är nöjd med slutsatserna.

– Det är glädjande att den nya sjukförsäkringen får människor tillbaka i arbete. I dag ligger ett ökat fokus på rehabilitering och hjälp att komma tillbaka genom tidiga insatser, säger hon enligt ett pressmeddelande.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev