Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fler barn under 14 år överlever

Publicerad: 10 oktober 2013, 06:19

Fler barn överlever i dag jämfört med för 15 år sedan. Bättre sjukvård är ett viktigt skäl till skillnaden.


1997 avled 556 barn som var yngre än 14 år. Förra året var antalet barn som dog 438, visar siffror från Statistiska Centralbyrån som Dagens Nyheter redogör för.

– I dag överlever barn en massa sjukdomar som de tidigare dog av, till exempel barncancer. Komplicerade hjärtfel kan man operera i dag på ett helt annat sätt än tidigare, säger Olle Söder, ordförande för Svenska barnläkarföreningen, till tidningen.

Tidningen har också jämfört dödsorsaker bland barn åren 1997-1999 med dödsorsaker 2010-2012. För flera sjukdomskategorier har antalet dödsfall minskat. Till exempel har antalet medfödda sjukdomar som missbildningar, deformiteter och kromosomavvikelser minskat från 417 dödsfall under den första tidsperioden till 243 den andra tidsperioden. För tumörer har det skett en minskning bland dödsfallen från 149 till 117.

Förutom bättre sjukvård har också färre olyckor bidragit till de positiva siffrorna. Antalet trafikolyckor har blivit betydligt färre bland annat tack vare bättre vägar och säkrare bilar.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News