Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fler blir sjuka på flygplan

Publicerad: 19 februari 2009, 12:21

Fler blir sjuka på flygplan

Att gå ombord på ett flygplan kan vara förenat med stora hälsorisker. Det visar en färsk forsningsöversikt från USA.


I takt med att befolkningen i västvärlden blir äldre ökar andelen flygpassagerare som lider av olika sorters krämpor. Samtidigt gör den tekniska utvecklingen att planen kan flyga längre sträckor utan mellanlandningar.

Den kombinationen gör att problemen med hälsotillbud uppe i luften ökar, enligt en forskningsöversikt i tidskriften Lancet.

Ett vanligt fenomen på långflygningar är att passagerare får blodproppar som lossnar och börjar röra sig uppåt i kroppen. Enligt forskningsöversikten ökar risken för att drabbas av venös tromboemboli med upp till fyra gånger ombord på flygplan. Mest utsatta är passagerare som flyger i mer än åtta timmar och inte har plats vid gången.

För att minska riskerna är det viktigt att dricka mycket, undvika kaffe och alkohol samt röra mycket på benen, skriver forskarna i Lancet.

Spridningen av infektionssjukdomar är en annan sak som tas upp i översikten. När många människor vistas på en begränsad yta under lång tid ökar risken för att smittas av till exempel influensa, mässling, tuberkulos och svår akut respiratorisk sjukdom, sars.

Om långflygningarna bidrar till en snabbare smittspridning är oklart, men det finns tecken på att så kan vara fallet. Efter terrorattentaten den 11 september 2001 minskade antalet flygresor kraftigt i USA. Det året fördröjdes kulmen på den amerikanska influensasäsongen med 13 dagar, enligt forskningsöversikten i Lancet.

Lancet, publicerad online den 19 februari

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev