Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fler cancerpatienter lever längre

Publicerad: 27 november 2012, 15:06

Dödligheten i hjärtsjukdom fortsätter att minska i landet. Men bland kvinnor med lägre utbildningsnivå och som har lungcancer ökar dödligheten.


Det visar en rapport från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Enligt den statistik som redovisas i rapporten överlever fler cancerpatienter längre i dag än tidigare. Dock finns ett undantag. Dödligheten hos kvinnor som har lungcancer eller levercirros och som har en lägre utbildningsnivå ökar.

SKL uppmärksammar också att över 24 000 operationer där meniskvävnad tas bort vid artros genomfördes förra året, trots att det inte finns någon bevisad effekt av operationen. Dessutom klarar bara sju av landstingen målet för gynekologisk cellprovskontroll, som ligger på 85 procent.

Mellan landstingen finns även stora skillnader i hur lång väntan på förstabesök till den specialiserade barn- och ungdomspsykiatrin är. I Östergötland fick 93 procent ett förstabesök hos barn- och ungdomspsykiatrin inom 30 dagar, medan siffran för Västerbotten var knappt 36 procent.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev