Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fler diagnoser ger ökade kostnader

Publicerad: 2 januari 2013, 12:57

Allt fler stockholmare får diagnoser som autism och asperger. Det gör att Stockholms stads kostnader för stöd till funktionshindrade har ökat rejält de senaste 13 åren.


Stockholms stad ansvarar för stödet till funktionshindrade enligt LSS, lagen om särskilt stöd och service för vissa  funktionshindrade. Sedan 1999 har stadens kostnader ökat med 176 procent, från 1 miljard till 3 miljarder kronor, enligt siffror från socialförvaltningen. Fredrik Jurdell, avdelningschef på socialförvaltningen, säger till Dagens Nyheter att ökningen till stor del beror på att allt fler personer får neuropsykiatriska diagnoser som autism och asperger.

– Det pågår mycket diskussioner om hur vi ska hantera det här i våra verksamheter, som är byggda mer utifrån utvecklingsstördas behov. Det är stor skillnad på behoven hos en människa som sitter i rullstol och en som är fysiskt frisk men som har exempelvis tvångsföreställningar, säger han.

Ewa Samuelsson (KD), biträdande socialborgarråd, säger att kostnaderna kommer att fortsätta öka.

– Det diskuteras också om det finns nya grupper som kan komma att räknas in, eller om vi nu har nått den målgrupp som LSS är tänkt för, säger hon till Dagens Nyheter.

LSS omfattar alla som anses ha ett livslångt behov av stöd.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev