onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fler förgiftade av innehåll i e-cigaretter

Publicerad: 30 december 2013, 09:22

Försäljning - och förgiftning - av e-cigaretter har ökat i Stockholm under hösten, trots att det är olagligt i Sverige. EU-parlamentet har dock godkänt försäljning.


Antalet fall av förgiftning av vätskor som används till e-cigaretterna har blivit fler i Stockholm under hösten, skriver Dagens Nyheter. Hittills ska 29 fall ha anmälts till Giftinformationscentralen. En tredjedel av dem är barn.

Beroende på tillverkare, pryds de små flaskorna med nikotinvätska många gånger bara av en bild på den frukt som  röken  smakar. Korkarna är inte barnsäkra och det saknas information om innehållet.

Andra tillverkare är mer seriösa och har barnsäkra korkar och varningstext.

I Sverige klassas nikotin som läkemedel och kräver därför godkännande av Läkemedelsverket. I oktober förbjöd Läkemedelsverket ett företag i Malmö att sälja sina nikotinprodukter för e-cigg. Sedan företaget överklagat till förvaltningsrätten och fick rätt att fortsätta försäljningen till dess målet är avgjort, har fler e-cigaretthandlare tolkat det som grönt ljus för försäljning, skriver DN.

E-cigaretterna säljs som en rökavvänjningsprodukt, men motståndarna menar att det bara är ett nytt knep att få ungdomar att börja röka.

Relaterat material

E-cigaretter gav rökstopp i studie

Delade åsikter om elektronisk cigaretts effekter på hälsan

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev