Nyheter
Fler godkända läkarintyg med arbetsterapeuter
Publicerad: 25 mars 2014, 14:21
När arbetsterapeuterna hjälpte läkarna med intyg till Försäkringskassan ökade antalet godkända sjukintyg dramatiskt.
Precis som på de flesta andra ställen hade den psykiatriska verksamheten vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg problem med sjukintyg som inte godkändes av Försäkringskassan. Det är ett generellt problem i landet, bara hälften av alla läkarintyg till sjukskrivna får Försäkringskassans godkännande.
Sahlgrenska inledde ett förbättringsarbete på några psykiatriska öppenvårdsmottagningar, där bara 35,7 procent av läkarintygen från 2011 fick godkänt när det gällde beskrivningen av patientens arbetsförmåga.
Vad gick fel?
– Man beskrev otydligt sambandet mellan diagnosen och patientens oförmåga att utföra aktiviteter. Eller också fanns inga aktivitetsbrister beskrivna alls, säger Eva Hellquist, verksamhetssamordnare och projektansvarig på Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Ett år senare hade andelen godkända läkarintyg stigit med raketfart till 98,6 procent.
Vad gjorde ni?
– Vad vi gjorde var att pröva om man kunde öka antalet godkända läkarintyg om arbetsterapeuter först gick in och gjorde en bedömning av just aktivitetsförmågan, och gav underlaget till läkare. Vi såg också till att läkaren hade använt sig av arbetsterapeutens text, säger Eva Hellquist.
Arbetsterapeuten träffade patienten först, gjorde en bedömning och såg till att skriva underlaget så att det passade in i fält 5 i läkarintyget, just det fält i blanketten som orsakat problem tidigare. I övrigt var det vanligtvis inga problem med sjukintygen.
Vad hände då?
– Det gav ju en dramatisk skillnad. Men då uppstod frågan hur man ska jobba med det här i framtiden.
En jämförelsegrupp, som också fokuserade på aktivitetsförmåga och fält 5 i sjukintyget, klarade att få 71,4 procent godkända intyg. Läkarna hade då fått försäkringsmedicinsk utbildning, dialogmöten med Försäkringskassan och utbildning i klassificeringssystemet för aktivitet.
– Så kan det bli om man har fullt fokus på frågan, och har man en arbetsterapeut så når man 30 procent till, säger Eva Hellquist.
Därför fokuserar Sahlgrenska redan på nästa projekt, för att se hur man ska hitta nya rutiner för arbetsterapeuter. I och med det första projektet upptäckte man också att med en arbetsterapeut upptäcktes patienterna i behov av rehabilitering tidigare. Men det handlar om stora volymer med sjukintyg.
– Så det är ganska mycket att göra med rutinerna för att få ordning dem.
Relaterat material
CHARLOTTA KJELLBERG