Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fler handskar kan ge mer eksem

Publicerad: 14 mars 2016, 06:36

Foto: Thinkstock

Den ökade användningen av handsprit och engångshandskar misstänks ligga bakom en ökning av eksem bland vårdpersonal i södra Sverige.


Mer än 5 000 sjukhusanställda i södra Sverige drabbades av eksem på händerna under 2015. En av anledningarna misstänks vara den ökade användningen av engångshandskar av plast eller gummi. Sedan 2009 har försäljningen av engångshandskar fördubblats i Sverige, enligt siffror från SCB, skriver Sydsvenskan.

I fjol importerades nästan 1,5 miljard engångshandskar till Sverige. Bakom ökningen ligger skärpta hygienkrav inom vården, men också inom handeln och restaurangbranschen.

Vid nyåret skärpte Socialstyrelsen reglerna för grundläggande hygien i vård och omsorg, vilket i praktiken innebär att personalen ska byta handskar efter varje moment. Det kan innebära att en vårdanställd gör av med 50 engångshandskar under ett arbetspass.

För att skona miljön har vården gått över från vinylhandskar till handskar av gummimaterial av nitril.

Men medan alla kemikalier i en handkräm måste redovisas ställs inte samma krav på engångshandskar.

– Allergiframkallande kemikalier finns framförallt i gummihandskar. Nitril är ett oprövat och otestat material, säger Ann Pontén, överläkare vid Yrkes-och miljödematologiska avdelningen vid Skånes universitetssjukhus i Malmö, till Sydsvenskan.

Sjukhuset genomför nu en kartläggning av substanserna i gummihandskarna och om de kan leda till allergier. Resultaten ska presenteras i september. Samtidigt pågår arbetet inom EU för en europeisk standard för restkemikalier i medicinska handskar.

MIKAEL FORSELL/TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev