Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fler infarkter vid Plavix-stopp

Publicerad: 6 februari 2008, 13:07

Läkemedlet Plavix ges ofta för att förebygga blodproppsbildning efter en hjärtinfarkt. Nu visar en amerikansk studie att risken att dö eller att få en ny infarkt ökar kraftigt under perioden närmast efter att behandlingen avslutats.


I den retrospektiva undersökningen ingick drygt 3 000 patienter som genomgått en hjärtinfarkt eller drabbats av instabil kärlkramp. Hälften av dem hade behandlats med ballongvidgning, PCI, och fått en stent inopererad. De resterande patienterna hade fått propplösande läkemedelsbehandling, trombolys.

Samtliga behandlades efter hjärt-kärlhändelsen med det blodproppsförebyggande läkemedlet Plavix, klopidogrel.

De som fick trombolys behandlades i genomsnitt i 302 dagar med Plavix. Under de följande 270 dagarna drabbades 17,1 procent av patienterna av hjärtinfarkt. Majoriteten, 61 procent, av dessa infarkter inträffade inom 90 dagar efter behandlingens avslutande. I gruppen som behandlats med PCI och stent drabbades 7,9 procent av patienterna av hjärtinfarkt eller död inom 270 dagar efter att de slutat med klopidogrel.

Risken att få en hjärtinfarkt under de första 90 dagarna efter behandlingsstoppet var förhöjd med 98 respektive 82 procent i grupperna som fått trombolys respektive PCI, jämfört med en lika lång föregående tidsperiod då de fått behandling med Plavix.

Studien har genomförts av forskare vid bland annat Denver VA Medical Center i Denver, USA.

I en ledarkommentar i dagens nummer av tidskriften JAMA, där studien publicerats, skriver professor Deepak Bhatt vid Cleveland Clinic, USA, att resultaten stämmer till eftertanke och att dagens behandlingsintervall kan vara för korta.

I Socialstyrelsens riktlinjer för hjärtsjukvård från i fjol rekommenderas i Sverige behandling med klopidogrel i 3-12 månader efter en hjärtinfarkt.

JAMA 2008;299(5):532-539

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev