Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fler jävsdeklarationer saknas

Publicerad: 3 januari 2013, 09:21

Foto: Photos.com

Socialstyrelsens saknar ytterligare jävsdeklarationer för experter som förbereder beslut om vaccin.


Socialstyrelsens utomstående experter ska alltid lämna jävsdeklarationer om sina kopplingar till utomstående. Så står det i myndighetens egna regler. Men dokumentationen var bristfällig när HPV-vaccinet skulle utredas, berättade Svenska Dagbladet i går.

Svenska Dagbladets fortsatta granskning visar att det saknas jävdeklarationer även för de nio experter som förberett beslutet om vaccinet mot hepatit B ska ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet. Var deras eventuella jävsdeklarationer finns vet inte Agneta Holmström, chef för enheten för hälsoskydd och smittskydd på Socialstyrelsen. Men hon säger att de har fyllts i.

– Vi förstår inte vart de tagit vägen, säger hon till Svenska Dagbladet.

Att det finns risk för jäv i sådana här fall ser Agneta Holmström inte som något konstigt. Till Sveriges Radio Ekot säger hon att det beror på att det finns så få experter som kan de här frågorna.

– Då måste man göra en bedömning om i vilken del av utredningen som görs de ska delta i – och tyvärr saknas de besluten, säger hon.

Också underlaget för beslut om pneumokock-vaccinet brister. Av de fyra personer som ingått i den särskilda expertgruppen har Socialstyrelsen hittat jävsdeklarationer för tre.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev