Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fler kampanjer mot hudcancer efterlyses

Publicerad: 16 februari 2005, 08:58

Under 1990-talet bromsades ökningen av antalet insjuknade i malignt melanom upp något, och prognosen förbättrades, enligt en stor svensk studie. Men nu ökar insjuknandetakten igen.


I slutet av 1980-talet och början av 1990-talet blev sjukvården mer aktiv med kampanjer om hudcancer riktade till allmänheten. Även i media uppmärksammades risken för malignt melanom.

- Förutom att folk blev mer observanta på sig själva och snabbare kom till behandling ökade också kunskaperna om malignt melanom, säger onkologen Christer Lindholm, verksam vid Ålborgs sjukhus i Danmark.

Han är medlem av Swedish Melanoma Study Group, en grupp forskare från olika delar av Sverige. Den står bakom en kartläggning av samtliga 12 533 fall av malignt melanom i Sverige under 1990-talet. Studien publicerades nyligen i tidskriften Cancer.

Insjuknandet i melanom minskade visserligen inte under 1990-talet, men den flera decennier långa och snabba ökningen av melanom bromsades. Från en ökningstakt på 4-5 procent per år hamnade man under 1990-talet under 1 procent. Tack vare tidigare diagnoser ökade dessutom överlevnaden.

Ökar snabbare igen  Sedan den stora melanomstudien avslutades har det svenska forskarnätverket startat ett kvalitetsregister där 17 000 svenska patienter  ingår.

- Under 2000-talet tycks melanom ånyo öka hos män. Vad som däremot är bra är att många nya fall klassas som tunna och att de flesta patienterna numera botas, säger Christer Lindholm.

Insatserna mot hudcancer skulle kunna bli bättre i Sverige, anser han.

- Tyvärr var det ganska länge sedan sjukvården engagerade sig aktivt i kampanjer i någon större omfattning.

Dålig tillgänglighet och remisskrångel  Han lyfter fram uppsökande verksamhet som så kallade "prickdagar" som ett sätt att hitta tidiga pigmentförändringar. Ett annat sätt att fånga in de största riskgrupperna - medelålders och äldre män - är att kontrollera prickarna när männen besöker vårdcentralen i något annat ärende.

- Men patienter med misstänkta förändringar ska också kunna tas omhand. Här har vi stora problem med den dåliga tillgängligheten till hudläkare, säger Christer Lindholm.

Remisstvång och ibland krångliga remitteringsrutiner komplicerar situationen ytterligare, anser han.

- En tysk-schweizisk studie visar att patienter på kontinenten har mycket gynnsammare utgångsläge när det gäller malignt melanom. Sannolikt beror det på hög tillgänglighet till hudläkare, som gör att diagnos ställs i ett tidigare skede, säger Christer Lindholm.

Annika Benno Hjerpe

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev