Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fler kan bli skyldiga att rapportera elbehandlingar

Publicerad: 26 februari 2014, 16:22

Socialstyrelsen vill att fler än läkare blir skyldiga att rapportera elbehandlingar (ECT) och andra insatser inom psykiatrin. Förslaget lämnades till regeringen i dag.


Enligt Socialstyrelsen sker ungefär tre av fyra besök inom psykiatrisk öppenvård hos någon annan än en läkare. Och eftersom det bara är läkarna som är skyldiga att rapportera till patientregistret, görs en mängd saker inom psykiatrin som aldrig rapporteras. Något Socialstyrelsen ser som ett stort hinder för att kunna följa upp vården ordentligt.

– Det är ett problem generellt med massor av åtgärder inom psykiatrin. ECT är ett allvarligt exempel, där vi har dålig koll från Socialstyrelsens sida, säger Max Köster, utredare på Socialstyrelsen.

Regeringen gav i höstas Socialstyrelsen i uppdrag att utreda om skyldigheten att lämna uppgifter bör utvidgas till fler yrkesgrupper inom psykiatrisk öppenvård. Och Socialstyrelsens svar i rapporten ”Uppgifter om psykiatrisk vård i patientregistret” är alltså ett ja. Men för att det ska bli verklighet förändringar av lagstiftningen, vilket Socialstyrelsen nu hoppas på.

Det finns mycket att vinna med en mer heltäckande rapportering av åtgärder, anser Max Köster.

– Vi skulle ha mycket större möjligheter att undersöka om den psykiatriska vården är jämlik och likvärdig mellan olika grupper. Vi skulle kunna göra allt det vi kan göra i våra utvärderingar av den somatiska vården. Och att kunna följa upp patientsäkerheten är en annan jätteviktig aspekt, säger Max Köster.

Han nämner bieffekter av ECT som en viktig sak att följa upp noggrannare. En annan är att titta på tillgången till terapi och psykoterapi.

– Där tror vi att vi har problem inom barn- och ungdomspsykiatrin, till exempel.

Vid sidan av elbehandlingar nämner Socialstyrelsen bland annat olika psykologiska terapiformer och bedömningar av självmordsrisk som insatser att rapportera.

Relaterat material

Socialstyrelsen kartlägger ECT-behandling i vården

Lisa Blohm

Chefredaktör och ansvarig utgivare

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev