Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fler kan få narkolepsiersättning

Publicerad: 27 juli 2015, 06:00

Gränsen för när man var tvungen att uppvisa symptom för narkolepsi efter svininfluensavaccineringen 2009 har utökats. Fler får nu ersättning för sjukdomen och enligt Läkemedelsverket kan gränsen utökas ytterligare.


Tidigare var gränsen för när man var tvungen att ha uppvisat symptom för sjukdomen åtta månader. I vintras utökades gränsen till 16 månader efter kritik från bland annat Narkolepsiförbundet, som ansåg att åtta månader var för kort tid.

Men gränsen kan flyttas ytterligare, visar en studie som Läkemedelsverket gör och som planeras att bli klar i december. Det rapporterar SR Ekot.

- Vi satte gränsen på 16 månader nu eftersom vi ville kunna ge ett snabbt besked. Den är vi säkra på att vi inte kommer behöva korta, men däremot kan den komma att förlängas när vi får mer fakta, säger Anders Hultman, vice vd på Läkemedelsförsäkringen, till Ekot.

Sedan gränsen flyttades har 40 personer, drygt hälften av de som tidigare fick avslag med anledning av så kallad "sen symptomdebut", nu fått rätt till ersättning.

I Sverige har drygt 400 personer, mest barn och ungdomar, ansökt om ersättning för att ha fått narkolepsi efter att ha vaccinerats mot svininfluensan.

Faktaruta

Narkolepsi är en neurologisk sjukdom som rubbar hjärnans reglering av sömn och vakenhet. Den som har narkolepsi drabbas av plötsliga sömnattacker, oftast flera gånger per dag.

Även attacker med plötslig kraftlöshet i musklerna och en känsla av förlamning samt hallucinationer och förlamning i samband med insomning och uppvaknande förekommer.

Sjukdomen är livslång, men inte livshotande.

Källa: Socialstyrelsen

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev