Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fler landsting minskar sitt hyrberoende

Publicerad: 9 maj 2018, 14:26

Nio landsting hade minskat sitt hyrläkarberoende första kvartalet 2018.

Foto: Thinkstock

Första kvartalet i år hade nio av 21 landsting och regioner minskat sina kostnader för inhyrd vårdpersonal jämfört med året innan. Det visar färsk statistik från Sveriges Kommuner och Landsting.


Ämnen i artikeln:

SKRVästerbottens läns landsting

För sista kvartalet 2017 var det sex landsting som lyckats minska sina kostnader jämfört med samma kvartal 2017. Nu är det tre till som lyckats för första kvartalet 2018.

Totalt fortsätter kostnaderna för hyrpersonal att öka men ökningen planar ut. Förra årets första kvartal ökade kostnaderna med 25 procent, enligt SKL. I år ligger ökningen på bara 6 procent.

– Nu är det knappt ett år kvar tills målet om oberoende ska vara uppnått. Det kommer att krävas fortsatt intensivt arbete och målet är absolut inom räckhåll, säger Hans Karlsson i ett pressmeddelande från SKL.

I Region Skåne minskade kostnaderna under årets första kvartal och under hela 2017. Kronoberg, Västerbotten och Västernorrland har minskat under två kvartal i följd. Övriga som minskat sina hyrkostnader vid den senaste mätningen är Jämtland, Gotland, Halland, Örebro och Blekinge.

Efter förra kvartalets rapport från SKL berättade Per-Henrik Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Kronoberg, i Dagens Medicin om framgångsfaktorer för att sänka hyrberoendet.

Relaterat material

Västerbotten får skarp kritik av egna revisorer

Hyrkostnaden stiger men målet om oberoende ligger fast

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev