Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fler landsting skickar e-remisser i nytt projekt

Publicerad: 29 november 2016, 10:16

Foto: Thinkstock

Elektroniska remisser mellan landsting börjar vinna mark. Nu har ett pilotprojekt startats i Östergötland, Kalmar län och Jönköpings län.


Det dröjde till oktober i år, men då skickades den första e-remissen mellan två landsting i Sverige. Den gick mellan Landstinget i Uppsala län och Landstinget i Värmland. Nu är det dags för en annan del av landet.

Parallellt med projektet i Uppsala län och Värmland har ett annat i pågått i Region Östergötland, Landstinget i Kalmar län och Region Jönköpings län. Och nu bär det också frukt. I ett pilotprojekt som sjösatts denna vecka är den första e-remissen på väg.

– Det underlättar ju betydligt för verksamheten att slippa skicka i pappersformat. Och remissen kommer ju fram direkt. Flödet blir enklare och snabbare, och det är en viktig del i patientarbetet, säger Anette Pettersson, som är objektsägare för journalsystemet Cosmic i Jönköping.

Alla tre landstingen använder Cosmic och e-remiss är en ny funktion i systemet. Tidigare under året har man skickat remisser för fiktiva patienter, men nu på tisdagen ska den första skickas för en riktig patient.

Till en början är det patienter på hematologen som kan få sina remisser skickade elektroniskt. Efter hand ska fler delar av vården involveras och målet är att alla instanser så småningom ska kunna skicka e-remisser.

– Vi har många patienter som rör sig över landstingsgränsen. Vi ser det som ett sätt att säkra upp den processen, säger Anette Pettersson.

E-remisserna går, liksom mellan Uppsala län och Värmland, via Ineras tekniska plattform och det är upp till varje landsting att ansluta sig. Alla använder dessutom samma journalsystem, vilket har hjälpt.

– Vi har stöttat varandra i den här utvecklingen, säger Mona Hall, ledare för projektet i de tre landstingen.

– Jag är övertygad om att fler vill haka på det här, fortsätter hon.

Hon hoppas också att en mer spridd användning av e-remisser kommer att utveckla trycket på att utveckla Nationell patientöversikt, NPÖ, som används för att visa viss journalinformation till andra landsting. Det är upp till varje landsting att bestämma vad som ska visas i NPÖ vilket också blir en brist i systemet.

– Vi tittar på den frågan i Inera, säger Bo Orlenius som är vårddirektör i Östergötland och sitter i Ineras programråd.

– Vi kommer undan för undan att dela samma information i landstingen.

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev