Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fler landsting vill sköta ambulansledning själva

Publicerad: 30 oktober 2008, 10:37

Fler landsting vill sköta ambulansledning själva

Foto: Illustration: Photos.com

Utöver Landstinget i Uppsala län, ser ytterligare fyra landsting nu över möjligheten att själva ta över ambulansdirigeringen från SOS Alarm.


Dagens Medicin har tidigare berättat om att Landstinget i Uppsala län vill bedriva dirigering av ambulanser i egen regi. Nu följer landstingen i Västmanland, Gävleborg, Dalarna och Sörmland efter, uppger Sveriges Radio.

I dag sköter SOS Alarm all ambulansdirigering i Sverige. Men i Uppsala har bland andra Pär Andersson, verksamhetschef för ambulansverksamheten i Landstinget i Uppsala län, varit kritisk till att företagets operatörer prioriterar fel, eftersom de saknar medicinsk kompetens. Dessutom finns enligt landstingsledningen pengar att tjäna på att själva ta över.

Alla nämnda landsting utom Sörmland har i dag ett gemensamt avtal med SOS Alarm, som kostar landstingen sammanlagt 21 miljoner kronor per år.

Nu har Svante Lönnbark, landstingsdirektör i Gävleborgs län, inlett en förstudie som ska utreda utsikterna för de fem landstingen att ta över ambulansdirigeringen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev