Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fler människor drabbas av cancer

Publicerad: 16 december 2013, 12:00

Antalet personer som får cancer i världen har ökat och kommer att fortsätta öka, enligt data som Världshälsoorganisationen, WHO, presenterar.


Förra året drabbades 14,1 miljoner människor av cancer. År 2008 var motsvarande siffra 12,7 miljoner. Det framgår av nya data från International Agency for Research on Cancer, IARC, som är en del av WHO.

I den databas som IARC publicerat online finns uppgifter och beräkningar om 28 sorters cancer i 184 länder. IARC noterar en kraftig ökning av bröstcancer. Förra året diagnostiserades 1,7 miljoner kvinnor med bröstcancer, vilket är en ökning med 20 procent sedan 2008. Antalet personer som har avlidit i bröstcancer har ökat med 14 procent och det är den form av cancer som är den vanligaste dödsorsaken bland kvinnor.

Av de data som nu gjorts tillgängliga framgår också att det finns stora skillnader mellan hur rika och fattiga länder drabbas. I industriländer är incidensen av cancer högre än i utvecklingsländerna, men mortaliteten är relativt sett högre i utvecklingsländer. Anledningen är att det saknas samma möjligheter till behandling och att cancern oftast upptäcks senare i fattigare regioner.

I ett pressmeddelande framhåller Christopher Wild, chef för IARC, att det finns akut behov av att utveckla kostnadseffektiva sätt för att upptäcka, diagnosticera och behandla bröstcancer hos kvinnor som bor i mindre utvecklade länder.

I en prognos som IARC gjort räknar man med att 19,3 miljoner människor diagnosticeras med cancer 2025 och att skillnaden mellan hur sjukdomen drabbar välutvecklade regioner jämfört med mindre utvecklade regioner kommer att öka ytterligare.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev