onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Fler missbrukare borde få metadon och Antabus”

Publicerad: 16 november 2010, 14:24

Sverige undermedicinerar mot missbruk av både alkohol och narkotika. Det menar regeringens utredare som nu föreslår att fler ska få skriva ut läkemedel som Subutex, naltrexon och metadon.


Efter årsskiftet ska regeringens utredare Gerhard Larsson presentera förslag på hur missbruksvården i Sverige ska moderniseras. Flera delresultat från utredningen har redan väckt debatt, och i en artikel i Dagens Nyheter sticker Gerhard Larsson nu ut hakan igen.

Användningen av läkemedel som Subutex, Antabus och metadon är alldeles för låg i Sverige och borde öka kraftigt, menar han och jämför med Norge och Danmark.

I dag har bara specialister rätt att förskriva preparaten. Det är något som Gerhard Larsson vill ändra på eftersom han anser att specialisterna är för få och sällan finns utanför storstadsområdena.

Han ska också se över regelverket för läkemedelsbehandling vid opiatberoende. I dag kan de som inte sköter sig tvingas lämna vårdprogrammen, i andra länder har man en mer tillåtande attityd.

– Ibland kan det vara medicinskt motiverat, men i Norge är man mer tillåtande och inte lika snabb med att stänga ute någon, utan försöker hjälpa den personen mer, säger han till Dagens Nyheter.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev